Topul celor mai inaccesibile edificii din lume


Constuite pentru a oferi o mai bună protecţie împotriva duşmanilor, dar şi  pentru a domina întreg relieful înconjurător, astăzi castelele, mănăstirile, farurile sau cetăţile odinioară inaccesibile armatelor sunt luate azi cu asalt de sutele de mii de turişti care vin să admire priveliştea de ansamblul şi aceste edificii remarcabile. Contruite în locuri inaccesibile, pe înălţimile stâncilor, multe dintre acestea sunt şi astăzi accesibile cu greu sau doar de la distanţă pentru mulţi dintre vizitatori, chiar dacă porţile lor sunt larg deschise. Iată câteva construcţiile pe care le-am inclus în acest top.

1. Cetatea Guaita, San Marino

Cetatea Guaita, San Marino

Cetatea Guaita, San Marino

A fost construită în secolul al XI-lea şi oferă o privelişte asupra întregului oraş San Marino. Cetatea este un simbol al statului apărând atât pe drapel cât şi pe blazonul acestuia. Este cel mai vechi turn din cele trei ale San Marino. O vreme a fost folosită pe post de închisoare. Astăzi, ea poate fi vizitată zilnic de turişti, în intervalele orare 08.00 – 20.00 (20 martie – 20 septembrie) şi 08.50 – 17.00 (21 septembrie – 19 martie). Pentru pofticioşi există chiar şi o prăjitură în onoarea celor trei turnuri din San Marino.

2. Castelul Lichtenstein, Germania

2. Castelul Lichtenstein, Germania

2. Castelul Lichtenstein, Germania

Se află în landul Baden-Wurttemberg şi a fost construit între 1840 şi 1842 de către contele Wilhelm de Württemberg. Totuşi istoria acestor locuri este cu mult mai veche. Se ştie că aici a exista un castel construit pe la 1200 care a suferit puternice distrugeri în secolul al XIV-lea. Pe ruinele impozantului edificiu, Wilhelm,inspirat de un roman popular în epocă, al cărui titlu era Lichtenstein, a ridicat actualul castel. Edificiul, deşi proprietate privată, este renumit pentru colectia sa de arme, iar în prezent este un loc popular pentru organizarea de nunţi. Mai mult decât atât construcţia neo-gotică a inspirat un afacerist sud-african care a creat o replică a castelului Lichtenstein în Hout Bay.

3. Mănăstirea Sfintei Treimi, Meteora, Grecia

3. Mănăstirea Sfintei Treimi, Meteora, Grecia

3. Mănăstirea Sfintei Treimi, Meteora, Grecia

Cuvântul “meteora” înseamnă în greacă “suspendat în aer” şi se referă la mănăstirile seculare ridicate aici de călugări ortodocşi. Meteora constituie cel mai important Centru Monastic Ortodox al teritoriului grecesc, după Muntele Athos.

Se află în partea de nord-vest a Câmpiei Tesaliei, în apropiere de Kalambaka, la ieşirea râului Pinios din câmpia Tessaliana și la aproape 300 m deasupra văii. Ca fenomen fizic este unic în toată lumea. Această formațiune a luat naştere datorită unui con în formă de deltă, constituit din pietre de râu ţi nămol, care se vărsau în vechiul lac tessalic. În prezent există 24 de mănăstiri, unele se găsesc într-o stare de ruină , în timp ce altele se conservă foarte bine, intacte şi funcţionează (Marele Meteor, Varlam, Sfânta Treime, Rusanou şi altele). Întreg ansamblul de la Meteora este recunoscut ca un bun patrimonial uneversal şi este inclus pe lista UNESCO. Între cele mai vechi însă se numără şi inaccesibila Agias Triadas, construită în anul 1476, mănăstirea se află situată la o înălţime de 400 metri. Aceasta oferă cea mai spectaculoasă vedere de ansamblu asupra localităţii Kalambaka şi asupra Munţilor Pindului. Datorită celor 140 de trepte săpate în stâncă, pe care vizitatorii trebuie sa le urce, Agias Triadas este, probabil, şi cea mai puţin vizitată. Poate ar fi bine să ştiţi pe lângă datele istorice pe care le veţi afla cu siguranţă şi acolo că  aici au fost filmate mai multe cadre din filmul de acţiune James Bond: For Your Eyes Only.

4. Biserica de la Katskhi Pillar, Georgia

4. Biserica de la Katskhi Pillar, Georgia

4. Biserica de la Katskhi Pillar, Georgia

Aceasta se află pe o stâncă la 40 de metri deasupra solului. Suprafaţa totală a acesti stânci este de doar 150 metri pătraţi. Prima construcţie a unei biserici aici datează probabil din secolele V-VI. Descoperirile făcute chiar la sfârşutul celui de-al doilea Război Mondial, certifică faptul că din cele mai vechi timpuri asceţii au fost atraşi de locuri de acest gen care le ofereau izolare şi linişte. Cercetările recente au uimit lumea întreagă, dezvăluind faptul că aici au locuit călugări până târziu. Viaţa monahicească a fost restabilită aici incepând din 1995. De asemenea a fost ridicată şi o mică biserică.

5. Castelul Bled, Slovenia

5. Castelul Bled, Slovenia

5. Castelul Bled, Slovenia

Este un castel medieval situat la 130 de metri înălţime deasupra lacului glaciar Bled. Se spune despre el că este cel mai vechi castel sloven. Prima sa menţionare istorică a fost în anul 1011 când împăratul Henry al II-lea a donat castelul episcopului din Brixen. Cea mai veche parte a edificului este turnul romanic. Ulterior s-au adăugat şi alte construcţii transformându-l în ceea ce puteţi să vizitaţi azi.

6. Mănăstirea Varlaam, Meteora, Grecia

6. Mănăstirea Varlaam, Meteora, Grecia

6. Mănăstirea Varlaam, Meteora, Grecia

Manastirea Varlaam, a doua ca mărime după Megalo Meteoro, a fost numită astfel după călugărul, care şi-a găsit refugiul aici în anul 1350. Acelaşi Varlaam a construit o capelă de mici dimensiuni peste care, în anul 1517, doi fraţi din Ioannina, Theophanes şi Nektarios Apsarades, au ridicat mănăstirea de azi. Frescele care datează din anii 1548 şi 1566 şi sunt încă vizibile. Monumentul este situat pe o stâncă înaltă de 373 de metri.

7. Castelul Montfort sau două castele cu acelaşi nume

7. Castelul Montfort

7. Castelul Montfort

Sub numele de castelul Montfort se ascund două edificii, amândouă încărcate de istorie, însă aflate la mii de km distanţă unul de celălalt: unul în Aquitania franceză, iar altul la 35 de km de Haifa în Israel.

Construit pe malul râului Dordogne, pe care îl domină cu suvernaitate, castelul Montfort din Franţa spune poveste unor bătălii şi asedii celebre. Construit pe locul unor ruine de către Simon de Montfort în 1214, castelul a suferit multe fiind refăcut aproape capital în trei rânduri: în timpul războiului de 100 de ani, sub Louis al XI şi sub Henri al IV-lea. Lucrări generale de restaurare s-au făcut şi în secolul al XIX-lea, devenind azi unul dintre cele mai frumoase din zonă.

Montfort din Franţa

Montfort din Franţa

Omonimul său din Israel din păcate nu a avut aceeaşi soartă norocoasă. Istoria sa începe cu dorinţa familiei franceze De Milly de a se muta în Ţara Sfântă, după prima cruciadă, 1099. Iniţial de o importanţă redusă, castelul de la Montfort, construit pe un deal ca o fortificaţie de apărare, a fost cedat lui Saladin în timpul luptelor ce au urmat pierderii Ierusalimului. El a fost recuperat în timpul Cruciadei a treia, dar proprietarii de drept l-au vândut ordinului cavalerilor teutoni în 1220. Deja din cauza pierderii a numeroase teritorii, dar şi a apropierii de noua capitală, Acra, importanţa castelului devenise vitală. Pe la 1229, după investiţii serioase, micul domeniu devenise deja o cetate ameninţătoare, de unde trona puterea teutonilor. Prima oară când a fost asediat a fost în 1266, dar a trebuit să mai treacă vreo câţiva ani până ce teutonii s-au predat. Ruinele pe care le putem vedea azi sunt cele ale acelei cetăţi ridicate de ei şi care azi tronează pentru întreaga zonă, atrăgând un număr mare de turişti.

8. Cuibul Rândunicii, Ucraina

8. Cuibul Rândunicii, Ucraina

8. Cuibul Rândunicii, Ucraina

Este un castel decorativ, contruit lângă Yalta, în Crimeea, între anii 1911-1912. Este situat la 40 de metri deasupra nivelului Mării Negre şi a fost construit în stilul neo-gotic. Castelul are o superbă vedere peste capul Ali-Todor şi se află în apropierea castrului roman de la Charax. Desi este o construcţie recentă, a devenit deja un simbol al acestei regiuni, fiind anual vizitat de mii de turişti.

9. Turnul O’Brien, Irlanda

9. Turnul O’Brien, Irlanda

9. Turnul O’Brien, Irlanda

Este cel mai înalt punct al Stâncilor Mother, din Irlanda. Turnul a fost construit în 1835 de către un nobil local, Sir Cornellius O’Brien, ca unul de observaţie pentru sutele de turişti care vizitau zona. Se află la 120 de metri deasupra Atlanticului, iar stâncile sunt vizitate anual de peste un milion de turişti.

10. Farul din Capo Caccia, Italia

10. Farul din Capo Caccia, Italia

10. Farul din Capo Caccia, Italia

Este situat pe o stâncă aflată la 110 m deasupra nivelului Mării Mediterane. Se află poziţionat pe coasta nord-vestică a insulei Sardinia şi a fost construit în anul 1864. El este un reper pentru piloţii aeronavelor care aterizează pe aeroportul din Alghero, aflat la 25 km distanţă. Iniţial material primă folosită de far a fost uleiul, dar începând din 1961 a fost electrificat.

p.s acest articol nu este scris de mine, dar mi-a placut si am decis sa il promovez.

vezi sursa

 

Melodia de astazi este New York New York la saxofon si pian.

18 gânduri despre „Topul celor mai inaccesibile edificii din lume

  1. pe cele de la Meteora le-am vizitat toate .sunt extraordinare .nu vrei sa stii ce rau de inaltime mi-au provocat . :D.Savoir ,as avea de discutat cu tine niste chestii .ai o adresa de mess ceva? daca da,da-mi un add .ID-l meu este ca si la adresa de mail. multumesc !

  2. Am vizitat de curand castelul Bled si , sincer, nu prea pot fi de acord cu afirmatia ca este un loc greu accesibil.Cam 20 de minute ne-a luat pentru a urca scarile ce duc la castel.Asta in conditiile in care am mers impreuna cu cu copilul meu care are 6 ani. Daca doriti mai multe amanunte despre castelul Bled(inclusiv o poza cu scarile in cauza) 🙂 , puteti gasi aici http://danielaracovita.wordpress.com/2012/11/28/bled-i-se-mai-spune-si-imago-paradisi/. Numai bine va doresc!

      • Cu acelasi respect, am vrut doar sa va spun ca nu consider castelul Bled ca fiind chiar asa un loc greu accesibil.Asta daca vreti sa acceptati o parere din partea cuiva care chiar a fost acolo.Intentia mea nu a fost sa va aduc o critica , cu atat mai mult cu cat ati specificat faptul ca doar ati preluat informatiile de undeva si, prin urmare, nu vorbiti in directa cunostinta de cauza.O seara buna s-aveti!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s