Despre bucataria romaneasca


Stateam eu asa si ma gandeam ca majoritatea tarilor au o proprie traditie culinara si macar un produs din marea varietatea a tarii respective a devenit faimos.

Exista multe produse adaptate de la tara la tara (sarmale,taitei,branza), dar in practica s-a vazut ca doar anumite zone ale globului au reusit sa impuna propriul stil culinar (uneori cu forta, dar de cele mai multe ori in mod placut.)

Mancare

Mancare

Aici apare marea problema care pe mine ma amuza si ma face sa vad lucrurile cu alti ochi: Unele tari au prea putine feluri de mancare proprie, sau nu au deloc.

As incepe prin a le enumera pe cele mai faimoase.

-Ulei de masline: Italia, Grecia

-Hamburger: Germania

-Bere: Germania

-Nachos: Mexic

-Emmentaler: Elvetia

-Kebap(kebab): Egipt,Maroc,Turcia,India si Bulgaria (difera putin ingredientele si modul de preparare)

-Pizza, Focaccia: Italia

-Branza: Franta, Italia (Mozzarella,Brie,Gorgonzola,Pecorino)

-Feta greek: Grecia

-Palinka: Ungaria

-French fries: Franta, America

-Sushi: Japonia

-Lasagna: Italia

-Cus Cus: Egipt, tarile Arabe.

-Champagne: Franta

-Ceai: Anglia,India

-Whisky: Scotia, Irlanda (cu varietati in toata lumea)

-Fructe de mare: Spania este cea mai mare mancatoare, urmeaza Italia si Franta

-Scoici: Franta(ei au cea mai mare varietate in acest domeniu)

-Spaghetti,Pasta : Italia

-Preparate din orez: China, India

-Vodka: Rusia

-Inghetata: Italia

-Tiramisù,Zabaglione,Panettone: Italia

-Jambon: Spania (poate cea mai faimoasa in acest domeniu)

-Prosciutto cotto/crudo: Italia

-Vinuri: Italia(chiar este considerata cea mai mare putere in materie de vinuri)

Lista poate continua, dar eu zic sa ma opresc aici pentru ca avem destule exemple pentru a putea gandi problema.

Va dati seama ca Romania nu prea are produse cunoscute la nivel mondial?

Raspuns: DA

Din putinul ala de produse care le avem, majoritatea se prepara cam la fel si acele putine care sunt mai speciale, le au si alte tari.

Dupa ce mi-am stors creierii cateva zile, am reusit sa gasesc si cateva feluri de mancare romanesti mai „speciale”:

-Varza (varianta speciala e cea de la Cluj)

Varza cred ca este cel mai bun exemplu de mancare romaneasca, intru cat acest cuvant este de origine dacica.

-Ciorba de burta, ciorba de oase afumate si ciorba de peste (chiar daca exista si in alte tari, important este ca devine un simbol gastronomic romanesc)

-Sorici

-Mici

-Branza de burduf

-Branza in scoarta de brad

-Sunca

-Sarmale (varietati de sarmale au si in Bulgaria,Turcia,Egipt… pana si in India)

-Tuica de pruna

-Mamaliga,Lipia,Covrigii

Fratilor, daca stiti si alte produse romanesti destul de faimoase care sa nu le aibe si alte tari, nu ezitati sa mi le scrieti.

Melodia de astazi este „Ciocarlia” de Enescu

9 gânduri despre „Despre bucataria romaneasca

  1. La tzuica ma gandeam si eu, si asta mai ales de cand exista o emisiune acilea unde vin oameni straini in Romania si cuvantul care-l invata prima oara e „tzuica buna” :))

  2. Tata zice ca si ungurii fac ciorba de burta. Micii sunt cevapii turcesti, sarmalele tot turcesti is, mamaliga e aproape la fel cu polenta italiana, sunca e prosciuto crudo.
    Asta discutam si eu cu niste prieteni zilele trecute. Noi de fapt nu aveam mancaruri 100% romanesti. Desi nu stiu ce sa zic de branzele alea…

    • Polenta italienilor seamana mai mult cu terciul decat cu mamaliga :D, in schimb francezii privesc mamaliga ca pe un dulce.
      Prosciutto crudo seamana mai mult cu jambonul decat cu sunca (lardo,pancetta), dar nu cred ca avem un produs romanesc care sa inlocuiasca atat de bine prosciutto crudo.

  3. Problema e ca romanul nu a fost niciodata mandru de tara lui si decat sa se gandeasca la faptul ca mancarea noastra e buna si sa-i faca publicitate, prefera sa o denigreze.
    Cunosc multi straini indragostiti de mancarea noastra, pentru ca e gustoasa, si oricine a gustat nu a putut spune ca nu ii place. Stiu italieni care platesc romance sa vina sa le faca o oala de ciorba de vacuta.
    In toata lumea sunt produse din diverse tipuri de carne si fiecare tara le are pe ale ei, asta nu inseamna ca prosciutto crudo e cel mai bun e doar mai cunoscut.
    Cand italienii au emigrat si au ajuns in toata lumea, au refuzat sa se adapteze si au continuat cu mancarea si produsele lor specifice, facandu-i pe ceialalti sa le incerce, de asta pizza si pastele sunt mancate de toti. Noi cand ajungem in strainatate stergem tot si ne luam dupa ceilalalti.

    • „Problema e ca romanul nu a fost niciodata mandru de tara lui ”
      A devenit obligatoriu sa fi mandru de tara unde te nasti ?
      Si daca in tara in care te nasti se fac numai porcarii trebuie sa fi mandru oricum ?
      Mie mi se pare un pas spre evolutie sa recunosti ca o tara face chestii mai bunde decat tara in care te-ai nascut 😛

      „Cunosc multi straini indragostiti de mancarea noastra”
      Iti pot garanta ca acei „multi” straini pe care ii cunosti tu sunt defapt o minoritate.
      Cei mai multi straini vin din tari cu bucatarii remarcate,sanatoase si gustoase.
      Daca spun ca mancarea romaneasca este buna, poti sa ai siguranta ca majoritatea spun asta din respect si pentru ca sunt bine crescuti.
      Eu cunosc putini italieni care spun ca mancarea romaneasca e mai buna decat cea italieneasca, si credema ca cei mai multi nu spun ca mancarea lor este mai buna din orgoliu, ci pentru simplul fapt ca asa este.
      La urma urmei conceptia de „bun” este complet abstracta si poate sa fie interpretata in multe feluri.

      „Noi cand ajungem in strainatate stergem tot si ne luam dupa ceilalalti.”
      Poate plevea face ce spui tu, dar un om cu cap ia ce e mai bun si mai corect de la straini si incearca sa uneasca ce e mai bun si mai corect de la tara lui.
      Sa nu traiesti cu senzatia ca toti cei care se duc in strainatate uita ca sunt romani, uita tot si inceara sa isi schimbe trecutul.
      Pur si simplu cand traiesti in strainatate vezi neajunsurile Romaniei mai mult ca de obicei.

  4. Dupa ce am scris o bucata mi-am dat seama ca orice as zice tu vei fi oricum convins ca mancarea noastra nu e buna si a altora e mana cereasca.

    Mancarea romaneasca nu e doar friptura cu cartofi prajiti si mici, avem tipuri de mancare sanatoase si foarte gustoase dar chiar romanii uita asta.

    Traiesc in strainatate de multi ani si nu consider mancarea romaneasca sa fie cea mai buna din toata lumea, dar la fel nu le consider nici pe celelalte.

    • „tu vei fi oricum convins ca mancarea noastra nu e buna”
      Daca citeai cu atentie, ti-ai fi dat seama ca apreciez anumite feluri de mancare romaneasca, dar nu mai mult ca mancarea italieneasca sau frantuzeasca.
      Din punctul meu de vedere mancarea romaneasca in ansamblul ei este prea putin sanatoasa (cu acele mici exceptii) si prea incarcata.
      Eu spre exemplu nu pot savura majoritatea mancarurilor romanesti pentru ca nu reusesc sa simt gustul fiecarui ingredient intru cat e prea incarcata, ca sa nu mai spun ca nu se respecta timpul de fierbere si de coacere al ingredientelor.
      Stiu si eu ca mancarea romaneasca nu e doar friptura, cartofi si mici si habar nu ai de unde ai ajuns sa tragi tu concluzia asta despre mine.
      Ironia este ironie, metafora este metafora, iar realitatea este realitate.

Lasă un comentariu