Michelangelo – Crearea Evei


Am decis sa dedic o serie de articole artei, in special celei clasice, neoclasice sau artei „Renaissance” (a renasterii). Voi povesti cate ceva despre cei mai cunoscuti artisti precum Minchelangelo Buonarroti, Leonardo da Vinci, Perugino, Raffaello dar si artisti mai recenti precum C.Monet, Van Gogh sau Grigorescu. Voi analiza in baza cunostintelor mele cateva faimoase sculpturi, constructii,panze si monumente celebre.

Michelangelo Buonarotii (1475-1564) este un pictor,sculptor,poet si arhitect italian, protagonist al renasterii si recunoscut ca cel mai mare pictor al umanitatii.

Michelangelo Buonarotti

Michelangelo Buonarotti

O buna parte din operele atribuite lui sunt recunoscute ca patrimoniu universal, dar este de retinut ca Michelangelo isi va pune amprenta in mod direct pe urmatoarele generatii de pictori. Ca toate marile talente, avea si el bubele lui; asa se face ca Michelangelo al nostru avea orientari mai mult catre sexul masculin. Nu se stie cu siguranta daca a fost un homosexual inrait, ci doar ca era indragostit de un anumit Tommaso Cavalieri.

Din operele lui Michelangelo reiese clar o simpatie pentru personajele barbatesti, dar foarte reusite sunt si cele femeiesti:

Michelangelo – Crearea Evei

Michelangelo - Crearea Evei

Michelangelo - Crearea Evei

Crearea Evei (170x260cm), datata in 1511 circa, este o fresca celebra a Capelei Sixtine, deci a Vaticanului din Roma. Aceasta fresca a fost facuta intr-un timp foarte scurt, probabil din cauza problemelor de sanatate ale papei din acea perioada care a grabit lucrarile. Crearea Evei, ca multe alte opere de perete ale lui Michelangelo este facuta cu technica „dello spolvero”. Aceasta technica consta in desenarea personajului in marime naturala pe carton, iar mai apoi in gaurirea conturului desenului si aplicarea unui strat destul de fin de mina de carbune menit sa lase o usoara umbra a desenului pe perete. Crearea Evei, prezinta numeroase elemente cheie tipice lui Michelangelo:

  • Simbolistica avansata,gesturi graitoare si o mimica faciala foarte expresiva.
  • Privirea dinamica
  • Fundal neincarcat (In comparatie cu Leonardo care folosea fundaluri foarte atente la cele mai mici detalii)
  • Musculatura grasuta si „uleioasa” , dar proportionala si bine definita.
  • Degetele de la picioare (foarte greu de desenat) executate cu multa migala.
  • Marimea putin exagerata a degetelor de la mainile barbatilor.

Acest desen este caracterizat de culori relativ reci, iar atentia artistului este absorbita foarte mult de catre prim-plan. Notam corpul nud al unui Adam adormit si corpul tot nud al Evei care se roaga Creatorului. Chiar daca acesta opera este dedicata Evei, ea nu o are ca personaj principal pe Eva, ci pe „Fortosul”. In mod miraculos, figura creatorului nu respecta standardele timpurii, ba din contra, putem spune ca sufera niste modificari destul de drastice care vor influenta in mod decisiv perceperea unei figuri divine:

-Figura lui Dumnezeu nu apare cu mainile deschise. -Dumnezeu nu se afla pe un nor(cum se obisnuia pana atunci), ci pe sol, intru cat se cauta sa se elimine elementele pagane (In acest fel era infatisat si Zeus din Olimp.) -Barba lui Dumnezeu este scurta si satena (pana atunci se obisnuia sa se reprezinte un Dumnezeu cu barba alba,simbol al intelepciunii) -Figura lui Dumnezeu reprezinta morala crestina, ca drept urmare Dumnezeu nu este infatisat nud.

Chiar daca lui Michelangelo i s-a impus o anumita cenzura, sa nu uitam totusi ca acesta beneficia de luxuri si privilegii. Michelangelo prin pictura lui a demonstrat ca este mult mai capabil decat multe personaje ale epocii si a demonstrat ca in spatele metaforei marului si a sarpelui se ascunde ceva mult mai simplu si mai uman, o felatie:

Alungarea din Gradina Raiului

Alungarea din Gradina Raiului

Astazi va propun o melodie foarte draga mie, Hungarian Sonata, compusa probabil de Zoltán Kodály.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s