Mancatul, prima parte


 Mai zilele trecute, pe multe bloguri s-a discutat despre mancare si in special despre mancatul sanatos,fastfooduri,roboti de bucatarie si tot ceea ce tine de domeniul culinar.

In mod normal nu as fi discutat despre acest subiect si mai mult ca sigur nu as fi facut trei posturi pe aceasta tema.

Chiar daca am subiecte mult mai bune in ciorne,am decis sa vorbesc despre mancare.

Mancatul, prima parte:

In origini mancatul si hrana au insemnat pentru om strictul necesat pentru supravietuire.

Diferenta intre cei doi termeni consta in cantitatea  de mancare pe care individul reusea sa si-o procure; o cantitate relativ mica, care sa ii permita sa traiasa dar nici de cum sa se infrupte din mese papale.

Omul primitiv a trait din culesul fructelor si al radacinilor,din resturile altor animale si poate cel mai important, din vanat.

Australopithecus Africanus – culegator
Vanatorii au observat experimental ca au mai mult succes daca vaneaza impreuna asa ca s-au organizat in grupuri, au procurat mai multa mancare, au capatat siguranta si s-au extins.

Vanatoare este un pas foarte important in aceasta poveste, pentru ca marcheaza trecerea la o actiune colectiva si da nastere triburilor.

In scurt timp, oamenii au inteles ca este mai avantajos sa aduci mancarea la tine decat sa te duci tu dupa mancare: ia nastere sedentarietatea,se dezvolta agricultura si pastoritul pe teritoriu fix.

In acest moment, oamenii beneficiaza de stabilitate si au o noua viziune asupra mancarii: nu mananci numai pentru supravietuire ci si pentru divertisment sau pentru a umple timpul intr-un mod mai placut.

Mancarea incepe sa fie vazuta precum o resursa pretioasa si se cauta diverse modalitati pentru a o conserva (iau nastele primele forme de conservare: uscarea,stafidirea,afumare si sararea)

Incetul cu incetul mancarea isi asuma roluri importante,roluri de prestigiu si onoare (sa ne gandim la faimoasele mese regale,medievale sau ospaturile barbae.) si devine o adecarata arta cu capacitatea de a bucura toate simturile omenesti.

Incepe epoca luxului culinar.

Pasul decisiv a fost facut…

Astazi va invit la o melodie mai lejera, Santana – Corazón espinado:

Vezi partea a doua si partea a treia

3 thoughts on “Mancatul, prima parte

  1. Pingback: Mancatul, partea a doua. « Savoir Faire

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s