Religie si putere – Prima parte


Pax vobiscum et vobis

Pacea(lui Dumnezeu) fie cu voi si pentru voi.

Prin aceasta celebra formula, mult citata in romanul „Ivanhoe” de W.Scott,in special calugarii dar si alte autoritati religioase au putut obtine putere,resurse si privilegii.

Nu are rost sa ne ascundem dupa degete…. De putere a fost mereu vorba si biserica o sa fie mereu asociata cu ramura negativa a puterii pentru ca a facut prea mult rau in lume. Intr-o societate decazuta si primitiva precum cea a evului mediu,calugarii erau singurii care aveau habar de „latinorum”. Dar ce este acest latinorum ?? Latinorumul este cultura,cultura este putere iar cei care controlau cultura aveau in maneca si asul puterii. Arma culturii a fost mereu un instrument de profitare si manipulare a saracimii (plebea,cum imi place mie sa o numesc.) Biserica a stiut mereu sa manipuleze abil poporul,atat prin cuvant cat si prin spada. Probabil succesul crestinismului se datoreaza in mare parte : 1) Deschiderii catre public 2) Fricii 3) Credintei prin succesiune.

1)In crestinism erau acceptatate toate clasele sociale Tu ca si sclav,cersetor sau om de rand in sfarsit puteai sa simti ca esti cineva; in sfarsit puteai sa simti ca esti ascultat de cineva(de Dumnezeu) Crestinismul este religia celor urati si saraci dar in viziunea lor drepti

2)La un moment dat biserica a recrutat exploatand frica. In fata ta se prezentau cativa soldati si un preot iar tu trebuia cam cu orice pret sa accepti aceasta religie. Daca nu acceptai te macelareau in cel mai crunt mod in fata celorlalti oameni…. ca drept urmare multi au trecut la crestinism temandu-se pentru viata lor.

3) Credinta prin succesiune este o practica destul de comuna. Te nasti in familie cresina si esti crestin la randul tau; asta inseamna ca abuziv ti se ia dreptul de a alege. Si asta este un lucru foarte important, pentru ca multi dintre acei practicanti patrunsi de vointa „domnului” nu sunt crestini pentru ca asa vor ei ci pentru ca asa li se impune de mici. Va dati seama ca idealul democratiei si alegerii libere este umbrit de o latura a religiei? Daca ai „norocul” sa te nasti intr-o familie extremista nu vei putea sa judeci niciodata normal pentru ca ti se impune un anumit fel de gandire. Sa nu credeti ca am ceva cu asa zisul „Dumnezeu” pentru ca nu am absolut nimic, in schimb ma enerveaza foarte tare partea corupta a religiei. Si ma ingrozeste foarte mult ceea ce ar putea sa faca un fanatic in numele religiei. Nu am nimic cu Dumnezeu,dar fan clubul lui ma inspaimanta.

Astazi va propun Ave Maria de Schubert in doua interpretari fara egal: Cea a tenorului italian, Andrea Bocelli:

Cea a sopranei australiene, Mirusia Louwerse:

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s